نخستین بار سال ۹۴ بود که فهرستی از پرفالوئر ترین سلبریتی های ایرانی در اینستاگرام را منتشر کردیم؛ آن هایی که نه به واسطه اینستاگرام بلکه در دنیای واقع و به واسطه هنر و مهارتشان دیده شدند و دنبال کنندگان میلیونی در اینستاگرام داشتند و دارند.
حال با گذشت ۴۵ ماه به سراغ همان فهرست رفته ایم و این گزارش حاصل سه بررسی از صفحات اینستاگرامی پر فالوئرترین سلبریتی های ایرانی در نوروز ۹۴، تیر ۹۵ و دی ۹۷ است؛ بسیاری از محبوب ترین ها در این بازه زمانی، از فهرست ۲۰تایی بیرون ماندند و بسیاری از آن هایی که هنوز اکانت اینستاگرام نداشتند، توانسته اند در صدر جدول برای خود جایی دست و پا کنند.
در اینجا به جای بررسی رتبه به رتبه، بر اساس سبک و سیاق کاری مشابه این سلبریتی ها، این رده بندی جدید را مرور کردیم.
در فهرست نوروز ۹۴ خبری از اینستاگرام رامبد جوان نبود، اما او توانست خیلی زود در تابستان ۹۵، با ۳ میلیون دنبال کننده، به رتبه هفتم این فهرست برسد.
پخش مستمر خندوانه بر محبوبیت او افزود تا اینکه امروز او با ۷ و نیم میلیون فالوئر، رتبه دوم را توانست به خود اختصاص دهد. در کنار او باید به حسن ریوندی، استندآپ کمدین معروف ایرانی هم اشاره کرد که یک تنه مدیای فارسی را به چالش کشیده است.
او که در هیچ رسانه رسمی سینمایی و تلویزیونی حضور پیدا نکرده، صرفا با برگزاری کنسرت های شاد شاد توانسته رتبه مشترک چهارمی را با الناز شاکردوست، با 6/3 میلیون دنبال کننده به دست آورد.
رتبه دومی برای رامبد جوان، رتبه چهارمی برای حسن ریوندی و البته میلیون ها دنبال کننده صفحات باقی استندآپ کمدین های تازه دیده شده ایرانی، نشان میدهد که «خنده» می تواند رمز موفقیت گمشده در اینستاگرام ایرانی ها باشد.
در حالی که نوروز ۹۴، آرمین زارعی (۲AFM)، سیروان خسروی، بابک جهانبخش، یاسر بختیاری (یاس)، زانیار خسروی و محسن یگانه به ترتیب رتبه های چهار، هفت، سیزده، چهارده، نوزده و بیست فهرست بیست سلبریتی پرفالوئر ایرانی را به خود اختصاص داده بودند، حال فقط آرمین زارعی با ۵ میلیون فالوئر در رتبه ۱۰ و یاسر بختیاری با 3/6 میلیون فالوئر در رتبه ۱۶ فهرست قرار دارند.
شاید این سوژه بدی برای یک تحقیق جامعه شناسانه ایرانی نباشد که خواننده های ایرانی چگونه قافیه را به دیگر هنرمندان ظرف ۴ سال باختند؟ گرچه نباید از یاد ببریم که پیج امیرحسین مقصودلو (تتلو) با 4/1 میلیون فالوئر همین نیمه آبان امسال به دلیل انتشار پست های نامطلوب از طرف اینستاگرام بسته شد.
مهناز افشار با 8/1 میلیون دنبال کننده رتبه نخست بیشترین دنبال کننده ایرانی در کل مدیای فارسی را به خود اختصاص داده است؛ آن هم به رغم تمام هجمه ای که این روز ها علیه او وجود دارد و جنجال های مربوط به همسرش.
افشار در فهرست نوروز ۹۴، رتبه پنجم را داشت. بهنوش بختیاری که در آن زمان رتبه نخست را داشت حال با ۷ میلیون دنبال کننده بین رامبد جوان و حسن ریوندی، رتبه سوم را از آن خود کرد.
حال این دو فوتبالیست که به نوعی اپوزیسیون درونی و البته معتمد به حساب می آیند، رده ای از میزان محبوبیت در اینستاگرام را برای خود کسب کردند که تا پیش از این فقط در دست بازیگران و خواننده ها بود.
علی کریمی با 3/9 میلیون دنبال کننده و علی دایی با 3/8 میلیون فالوئر رتبه ۱۳ و ۱۴ محبوب ترین سلبریتی های ایرانی را در اینستاگرام به نام خود زده اند.
اما باقی فوتبالیست ها و ورزشکاران ایرانی، راه دور و درازی برای این چنین محبوبیتی در پیش دارند.
چرا اینستاگرام را زیر نظر داریم؟
تعداد کاربران ایرانی اینستاگرام هیچگاه به طور دقیق اعلام نشد، اما در تمام این سال ها این روند رو به رشد را با توجه به آمار نصب کاربران اندروید در کافه بازار زیر نظر داشتیم. ۵ میلیون نصب در نوروز ۹۴، ۱۲ میلیون نصب در تیر ۹۵ و حالا ۲۱ میلیون نصب در دی ۹۷، نشان از نفوذ بالای این شبکه اجتماعی در ایران دارد.
شبکه ای که این روز ها بیش از هر زمانی بحث فیلترینگش داغ شده، آنقدر محبوب است که رتبه ششم محبوب ترین سایت در ایران را بنابر آمار الکسا به خود اختصاص دهد. آیا این آمار ها و میزان محبوبیت ها نمی تواند آینه ای برای میزان محبوبیت سلبریتی ها در تمام کشور باشد؟